Psychische klachten
Welke psychische klachten kunnen in de huisartsenpraktijk behandeld worden?
En hoe gaat het als je verwezen wordt naar een hulpverlener buiten de praktijk?
Psychische problemen horen bij het leven. Angst, somberheid, stress, slecht slapen en de neiging te veel drank of drugs te gebruiken komen heel veel voor. Als deze klachten het dagelijks leven niet al te zeer verstoren dan spreek je niet van een psychische stoornis. In dit geval kan onze POH-GGZ je vaak goed helpen. Een verwijzing naar een psycholoog of psychiater is in die gevallen niet nodig en wordt ook niet vergoed. De POH-GGZ gaat met je op zoek naar manieren om je problemen beter aan te pakken en je veerkracht te vergroten. Een goed hulpmiddel hierbij zijn de e-health programma’s van Therapieland. Hierdoor wordt een belangrijke behandelmanier, de cognitieve gedragstherapie, beschikbaar in de huisartsenpraktijk. Als je zorgen hebt op het gebied van wonen, financiën of bijvoorbeeld erg eenzaam bent, dan zoekt de POH GGZ contact met maatschappelijk werk of ‘welzijn op recept’.
De POH-GGZ begeleiden vaak ook mensen die al een behandeling hebben gevolgd, maar restklachten hebben waarvoor ze af en toe een steuntje in de rug nodig hebben.
POH-GGZ betekent: ”praktijkondersteuner in de huisartsenpraktijk op het gebied van de geestelijke gezondheidszorg”.
Wanneer is een verwijzing naar een plek buiten de huisartsenpraktijk wel nodig?
De huisarts stelt in het eerste gesprek over je psychische klachten al heel veel vragen om in te schatten hoe ernstig of ingewikkeld je problemen zijn. Als er duidelijk sprake lijkt van een psychiatrische diagnose dan is een verwijzing naar een behandelaar buiten de huisartsenpraktijk noodzakelijk. Soms vragen we de POH GGZ om in een paar gesprekken met je te kijken welke behandelingen je al hebt gehad, wat werkte en wat niet, en wat eventueel nog wat zou toevoegen. Als het niet duidelijk is wat de beste volgende stap is, kunnen we een psychiater vragen eenmalig een lang gesprek met je te hebben, waaruit een behandeladvies volgt.
Een GZ-psycholoog of klinisch psycholoog is gespecialiseerd in gesprekstherapieën. Een psychiater is arts en kan, naast gesprekstherapie geven, ook medicijnen voorschrijven.
Psychotherapie is weer een aparte vervolgopleiding voor zowel psychologen als psychiaters. Vrijgevestigd betekent dat een psycholoog of psychotherapeut niet is aangesloten bij een grotere instelling. We werken zowel samen met grotere instellingen als vrijgevestigde therapeuten
Generalistische Basis GGZ en Specialistische GGZ
Heeft een patiënt een psychische stoornis of heeft de huisarts een vermoeden van een stoornis en kan de huisarts de patiënt zelf niet behandelen, dan kan de patiënt verwezen worden naar de Generalistische Basis GGZ of de Specialistische GGZ. Er moet daarvoor in ieder geval sprake zijn van een vermoeden van een psychische stoornis. Dat kan allerlei stoornissen betreffen. Van depressie, een angststoornis of PTSS tot persoonlijkheidsstoornissen en psychotische stoornissen zoals schizofrenie. En met verschillende gradaties van ernst, complexiteit, risico en beloop. Zo kan iemand met een matige depressie maar zonder sterk vangnet ‘zwaardere’ zorg nodig hebben dan een patiënt met een zware depressie maar met een sterk vangnet.
Het verschil tussen basis generalistische GGZ en gespecialiseerde GGZ:
In de Generalistische Basis GGZ wordt lichte tot matige problematiek behandeld op basis van de 5 criteria in het verwijsmodel. Er zijn 4 varianten van behandelingen mogelijk: kort, middel, intensief of chronisch.
In de Specialistische GGZ worden alleen nog mensen met hoog risico en/of complexe aandoeningen behandeld, waarvoor een intensieve of langdurige behandeling nodig is en/of waarbij een multidisciplinaire aanpak noodzakelijk is (bijvoorbeeld complex/ langdurig trauma, ernstige persoonlijkheidsproblematiek, of schizofrenie).
Vergoeding In beide gevallen is er een verwijzing nodig van de huisarts voor de verzekering. Er is dan ook een diagnose nodig. Alle noodzakelijke zorg binnen de basis GGZ en gespecialiseerde GGZ wordt vergoed via de basisverzekering. Hieronder vallen bijvoorbeeld behandelingen bij een psycholoog of GGZ-kliniek. Voor deze zorg betaal je wel je eigen risico. Daarnaast dient de behandelaar (psycholoog, psychotherapeut) een contract te hebben met een verzekering. NB. Indien een psychologenpraktijk geen contract heeft met een verzekering betaalt men de kosten zelf of wordt er maar een deel vergoed. Bij een restitutiepolis wordt ook zonder contract 100% vergoed. Kijk dus eerst in je polisvoorwaarden of bel met de zorgverzekering.
Hoe vindt men de juiste behandelaar?
- Wat is de klacht en welke diagnose hoort hierbij? Welke therapievorm is passend? Is de BGGZ voldoende intensief of is SGGZ aangewezen. Hier kan de POH-GGZ u bij helpen.
- Neem contact op met uw eigen zorgverzekering om te vragen: Welke psychologen of psychotherapeuten hebben een contract?
- Maak een keuze uit de lijst die u van de verzekering krijgt. Het kan helpen om te bellen of mailen om meer informatie te krijgen, bijvoorbeeld: over wachttijden, is het de juiste plek etc.
- Vraag een verwijzing via de huisarts. In de meeste gevallen gaat dit via zorgdomein; dit is een systeem waarbij de huisartsen direct naar een zorginstelling kunnen verwijzen zonder dat u daar iets voor hoeft te doen. In sommige gevallen gaat het nog wel via een brief, die u dan bij de assistente kunt ophalen.
- Tip: vraag eens om u heen naar ervaringen van mensen met een psycholoog of psychotherapeut. Vaak staan er op websites ook referenties.
Wat kun je van onze praktijk verwachten in de wachttijd?
Helaas is de druk op de GGZ erg hoog. Je moet dus rekening houden met een wachttijd voordat je aan de beurt bent. Intussen kun je een beroep doen op je huisarts of de POH GGZ als je klachten te erg zijn om de wachttijd zonder hulp en steun van de praktijk te overbruggen.